11 Mart 2016 Cuma

Kozmetik Malzemelerde Kimya












Kozmetik genel manada vücudun temizlenmesi, görünümün güzelleştirilmesi, çekiciliğin artırılması amacıyla kullanılan ürün ve maddelerdir.

Sabunlar, pudralar, şampuanlar, makyaj malzemeleri, parfüm ve deodorantlar sıkça kullanılan kozmetiklerdir. Saça renk vermek için kullanılan boyalar ve şekillendirmede kullanılan jöleler de yaygın kozmetiklerdendir.

Kozmetik ürünlerden saç spreyleri, parfümler ve pudralar solunum yoluyla, rujlar ve sprey tarzında kullanılan bazı parfümler yutularak, göz çevresi kremleri, saç boyaları ve kremlerde deriden vücuda girer. Alerjilere neden olan maddelerin önemli bir kısmını da kozmetikler oluşturur. Alerji, tahriş veya temas yoluyla meydana gelen cilt hastalıkları kozmetikler arasında parfümler, saç boyaları, saç jöleleri, güneş kremleri kaynaklı olabilmektedir. Kozmetik uzmanları kan ve lenf sistemlerinde, bağışıklık sistemi kanseri ve lösemi gibi türlerde artış tespit etmişlerdir. Özellikle saç boyalarının bu konuda ağırlıklı bir yeri vardır. Ayrıca saç jölesinin uzun süre saçta bırakılması saç derisinde ağrı oluşması ve ciltte alerji gibi etkiler yapar.


Kozmetik Malzemelerin Başlıca Bileşenleri ile İşlevleri

Kozmetik malzemelerin başlıca bileşenleri boyalar, nemlendiriciler, parfüm bileşenleri, çözücüler, anti-mikrobiyal maddelerdir.

Boyalar: Organik, anorganik ve sentetik türleri vardır. Alüminyum oksit, baryum sülfat, karmen, antikinon, ksanten, klorofil bakır kompleksi vb.

Nemlendiriciler: Havadaki nemi tutarak derinin nemini korumak için kullanılırlar. Aynı zamanda deriden su kaybı hızını da kontrol ederler. Kalsiyum klorür, gliserol, sorbitol, propilen glikol, heksilen vb.

Parfüm Bileşenleri: Güzel, hoş bir koku elde etmek için bir çok maddenin karıştırılmasıyla hazırlanan maddelerdir. Genellikle alkol esaslı koku bileşenleri kullanılır.

Çözücüler: Organik, anorganik ve sentetik türleri vardır. Alkol, aseton, lesitin vb.

Anti-mikrobiyal Maddeler: Kozmetik ürünlerde mikroorganizmaların üremesini engelleyen maddelerdir. Alkoller (Lauril alkol, stearil alkol gibi), bitki yağları (hindistan cevizi yağı,
zeytinyağı gibi), yağ asitleri (palmitik asit, laurik asit gibi) vb.



Kozmetik malzemeler nasıl yapılıyor şimdi onu görelim.






Kimya'nın İlginç Dünyası

Herkese merhaba :)


Bu blogda isminden de anladığınız gibi Kimyanın İlginç Dünyasını gözlemleyeceğiz :)

Kimyanın her yerde olduğunu herkes biliyordur diye düşünüyorum. Ama bunu hep birlikte görelim istedim.